Baška na cestách

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

India bez ružových okuliarí

fámy a mýty, ktoré som objavila a možno to tak naozaj ani nie je...

Zdravím opäť a ešte stále z Indie. Včera som premýšľala nad tým, aké predstavy som o Indii mala predtým a čo je v skutočnosti pravda. Je tu jedna skupina ľudí, ktorá ju považuje za koniec a smetisko sveta a potom druhá nadšená prenadšená z toho, ako je tu všetko krásne dokonalé a podobne.

Stručná charakteristika prvej skupiny – ľudské tvory, prevažne konzervatívneho zmýšľania, ktoré v Indii reálne nikdy neboli ale videli obrázky kráv na smetisku a iné fotky skupiny číslo dva

Stručná charakteristika druhej skupiny – nadšení cestovatelia, ktorí sem chodia na dovolenku, alebo len krátky kratučký čas ale nájdu si aj čas na napísanie knihy o tom, ako je vlastne všetko super a dokonalé.

Existuje vlastne aj tretia skupina – ľudia, ktorí tu žili alebo žijú a nepozerajú sa s ružovými okuliarmi.

No a teraz si predstavte, že idete do Indie vybavení informáciami prvých dvoch skupín. Máte pocit, že idete do kvázi bezpečnej krajiny (lebo Indovia sú strašne aaale strašne mierumilovní), pravdepodobne chytíte nejakú smrteľnú chorobu (alebo čosi iné rovnako príjemné a pozor na nemocnice, lieky. Nie je to bezpečné), idete sa stravovať neskutočne zdravo (veď čo môže byť nezdravé na zelenine, najmä strukovinách a korení) a v konečnom dôsledku sa vrátite zmenený k lepšiemu a stanete sa citlivejším k problémom iných ľudí. Na toto všetko Vám viem povedať len jedno – BULLSHIT! Autor knižky, ktorú som čítala na letisku v Istanbule, všetci cestovatelia, ktorí sem chodia len na chvíľku a majú ešte stále ružové okuliare – dajte si facku na prebratie. Mám rada Indiu, ale toto sú proste kraviny.

India bezpečná krajina

„Indovia by ti nikdy neublížili ani by sa Ťa nedotkli! Náboženstvo im to nepovoľuje!“ No úprimne neviem, či sa tu celá mokša berie nejakým spôsobom seriózne. Ľudia berú svoj život ako dôsledok svojho správania v živote minulom. Ale že by ho chceli zlepšiť pre život budúci? Ako v každej krajine aj tu ľudia klamú, snažia sa Vás podviesť, obrať o peniaze a podobne. Keby mám dostať rupiu za každé „I not cheat my friend! Trust me, trust me! Good price, good quality my best friend!“ tak som milionár :D A že by sa nedotkli?? Nerátam koľko indických rúk sa dotklo môjho zadku a koľko sa o tento zážitok pokúšalo. Tiež sa Vám nezdá najbezpečnejšie, keď Vás v parku obkľúči skupinka chlapova čumí na Vás, no a potom Vás časť tejto skupiny prenasleduje, chytí Vašu kamošku a chce ju pustiť len za pusu. Alebo keď Vás niekto ťahá do Gangy? Že poď sa okúpať? Indovia sú aj milí aj všetko. Ale zapamätajte si – India nie je bezpečná krajina a už vôbec nie pre ženu a už vôbec nie belošku. Dámy vždy je super mať pri sebe dákeho bodyguarda :) Ak je Ind je to plus! S belochom sa tiež chcú fotiť :D s Indom nie. A ešte jedna perla na záver. Moja inidcká kamoška sa mi snažila vysvetliť vážnosť situácie a zabila to slovami "In India we used to get raped." Sem tam nás vie ta angličtina pomotať, ale nebojte sa nebola znásilnená. ale tak aj to sa tu deje.

V Indii umrieš

Pre naše európske žalúdky je riziko všetko. Jedlo máme hygienicky pripravené, ruky vydezinfikované, jeme príborom. A teraz s organizmom, ktorý nie je zvyknutý bojovať s takým množstvom baktérii príďte do Indie. Áno každý z Vás bude mať hnačku. Minimálne raz! Čo sa týka všetkých očkovaní, ktoré sú odporúčané. Zasa nepreháňajte to. Hepatitída, brušný týfus úplne stačia a vy si nemusíte zahlcovať organizmus ďalšími očkovaniami, ktoré Vám sú aj tak na nič. Niečo ohľadom zdravotnej starostlivosti. Lekári tu sú naozaj kvalitní, nakoľko aj samotné univerzity sú to ďaleko ale strááááááááááášne ďaleko kvalitou pred našimi slovenskými. Návšetvy indického lekára sa nebojte a dokonca to tu nie je ani tak extrémne drahé. Pre Inda určite je, pre Európana je to stále lacnejšie ako u nás.

Všetko, čo popapáš je zdravé

Väčšina Indov sú vegetariáni (z čoho som ja neskutočne šťastná), a tak jedlá sú zväčša vegetariánske, ale nebojte sa, nájdete aj mäsité ale sú drahšie. Jedlo je chutné, neskutočne korenisté a vy veríte aj v to, že je to zdravé. Lebo ste čítali knihu na letisku v Istanbule, kde nadšený cestovateľ popisuje ako má každé korenie istý význam a prispieva k Vášmu zdraviu. Áno jedlo je chutné, ale je tu enormne veľa korenia a oleja. Necítite reálnu chuť ingrediencií, a to si myslím, že zdravé asi celkom určite nebude. Raz za čas si dať indické jedlo je mega, ale po tom, čo na ňom žijem skoro dva mesiace? Môj žalúdok ho začal odmietať a ja mám za sebou prvú návštevu indickej nemocnice (ktorá nebola strašná). Ovocie je tu ale naozaj bio a hlavne nebojte sa kupovať ovocie na ulici! Opatrnosti nikdy nie je dosť, ale ak to nevyskúšate nikdy nezistíte ako majú banány reálne chutiť, alebo také mango! Určite ale nekupujte jablká. Tie sú importované z USA! :D a kto by jedol jablká z USA, keď nemusí??

Po tom, čo vzhliadneš nešťastie druhých budeš citlivejší k problémom iných

Ak si myslíte, že po tom, čo vzhliadnete biedu iných budete lepším človekom a nebudete plytvať jedlom. Tak to sa nestane. Prvé dva týždne som rozdýchavala každé dieťa, ktoré odo mňa žobralo, bolo špinavé, bez dákej končatiny, zranené, choré. Keby to robím doteraz som na psychiatrii. Prirodzene sa začnete brániť týmto reakciám. Znie to pre Vás nepochopiteľne? Ste v Európe! Tu je to všade a Vám sa to stane nech ste akýkoľvek veľký filantrop. Nehovorím, že znecitliviete úplne. Ale začnete tie problémy filtrovať a ignorovať. A nestanete sa za to lepším človekom. Zamrzí Vás to ale naučíte sa ignorovať utrpenie iných, stanete sa priebojnejším a odolnejším. To sa s Vami stane v Indii. Samozrejme, ak ste neprišli na dovolenku a nechodíte len na turistické miesta a potom naspäť do luxusného hotela. Verím, že sú ľudia, ktorých sa toto všetko dotklo a naozaj ich to zmenilo k lepšiemu. Ja som odolnejšia, nie citlivejšia. A nie som sama.

V Indii nie je nič, je to chudobná krajina

Po pravde majú tu všetko! Značky, ktoré my v Európe ani nemáme (nemyslím len indické, ale aj kopu amerických). Dokážete tu zohnať všetko. Na jednej strane je tu strašná chudoba, na strane druhej nesmierne bohatstvo.

Toľko o fámach a mýtoch turistov v Indii. Je to úžasný zážitok prísť sem a som šťastná za toto rozhodnutie a nebudem ho nikdy ľutovať. Ale trošku reality do tejto rozprávky nikdy nezaškodí.


India | stály odkaz

Komentáre

  1. baska
    vdaka za skvelé postrehy
    a ako si sa tam dostala?..koľko si tam?proste-neviem nič..či mám čítať staršie blogy?
    publikované: 22.07.2012 17:30:50 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :-)
    napísala som k prvému článku...že už viem..kedže spätne čítam..
    som ja popletková..
    publikované: 22.07.2012 17:34:08 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014