Baška na cestách

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Týždeň v Rajasthane

Ahojte,

Tak zdravím zas a znova z Indie. Áno, píšem tak troška pomenej, ale pokúsim sa Vám sprostredkovať všetky svoje dôležité aj menej dôležité zážitky z posledného týždňa. No a aby som nezabudla aj pár životných právd, po ktorých sa na svet budete pozerať zasa troška inak. Alebo aj nie? Tak teraz k veci, minulý týždeň sa Baška vybrala na roadtrip smer Rajasthan a navštívila ružové mesto (Jaipur), modré mesto (Jodhpur), mesto jazier (Udaipur) a brahmanské mesto (Puskhar). Pre lepšiu orientáciu v texte tento blog rozdelím do malých podkapitol s názvami Životné pravdy (ktoré poznačia Vašu dušu), Dancing on the elephants (humoresky zo života jednej mladej belošky na slonovi), Me & the priest in the jungle (sexuálne fantázie s džinistickýcm kňazom) a Absurdistan (aj vy máte pocit, že to čo sa deje sa možno nedeje a možno naopak?). Myslím, že to hovorí samo za seba a vy malí i veľkí čitatelia si prídete na svoje.  Vyberte si kapitolu, ktorá Vás zaujíma najviac. Alebo aj všetky.

Životné pravdy:

·         Suveníry sa nikdy nekupujú, keď sedíte na slonovi pretože na Vás pôsobí niekoľko neblahých vplyvov. Slnko, čo Vám pečie na hlavu a endorfíny v krvi! Sem tam sa stane, že istý suvenír kúpite za päťnásobnú cenu! A čo je ešte horšie, máte dobrý pocit zo super obchodu. Zhodnotiť po tejto skúsenosti „Keby sme bývali v Jaipure, tak by sme strašne ušetrili. Je to tu lacnejšie ako v Delhi.“ Sa v tomto prípade absolútne nehodí!

·         Kravy sú tu síce posvätné a tvária sa milo, ale v skutočnosti sú to stále len kravy. Dve sa ma pokúsili zabiť! A nerobím si srandu.

·         Lassi je úžasná vec. Mňam lassi, mňam! Som na tom proste závislá a nehanbím sa za to. Keď prídete do Indie určite vyskúšajte. Ja milujem sladkú verziu, či už s ovocím alebo korením. Je to úúúúúžasnéééééé

·         Džnistickým ženám je sveta žiť! Predstavte si svet, v ktorom menštruácia znamená zaslúžený odpočinok, kedy nemusíte nič a chlap pre Vás spraví všetko. Je síce pravda, že vtedy máte veľa negatívnej energie a oni nechcú aby ste znesvetili chrám. Ale tak no nekúp to! Viac o sexi kňazovi, ktorý si zahral s Owenom Wilsonom v kapitole Me & the priest in the jungle

·         Ťavy sú super, len keby ma dneska všetko nebolelo. Každopádne môj ťaviak sa hrdí menom John.

·         Keď si pýtate najlacnejší hostel v turistickej agentúre, môže sa stať, že máte heritage hotel aj s bazénom.

·         Ashram + guru = biznis, ak niekto pýta peniaze za to, že Vás naučí meditovať. Ide sám proti sebe, pretože peniaze sú preňho dôležitejšie ako jeho karma.

Dancing on elephants

Vďaka tomuto tripu už viem, aké názvy budú niesť moje prvé romány. Dámy a páni trilógia The Tourist, Dancing on elephants a Me & the priest in the jungle sa už píšu v mojej hlave. Slony sú úžasné stvorenia a ja som sa prvýkrát na jednom viezla. Už som načrtla skúsenosť s istým suvenírom. No každopádne ešte jedna rada – keď Vám niekto spraví zlé ale fakt, že zlé fotky na slonovi v momente, keď naň nasadnete, nemusíte ich kupovať! A už vôbec nie za cenu, ktorá ich nie je hodná. Každopádne keď budem smutná vždy sú tu fotky môjho kačacieho tanca na slonovi, ktoré ma rozosmejú. Alebo aj nie? Ako Vám už asi došlo nie všetky vysvetlivky ku kapitolám sú pravdivé a reálne humoresky prídu až keď napíšem svoj román o tom, aké sme s Kajou strašné v zjednávaní cien a ešte sme s tým aj spokojné.

Me & the priest in the jungle

Ako som naznačila o pár riadkov vyššie, popisky v zátvorke ku kapitolám majú za účel Vás zmiasť muhehehe. Každopádne niečo k džinistickému kňazovi, pri ktorom sme ani nedýchali. Je síce pravda, že moja najpoužívanejšia anglická fráza v rozhovore s ním bola „Can I ask you?“ No i napriek tomu sme ani nedýchali a hltali každé slovo. Že prečo? Lebo stretnúť hereckého kolegu Owena Wilsona z filmu Darjeeling limited, ktorý sa vzdal sľubnej hereckej kariéry kvôli náboženstvu a poslaniu džinistického kňaza, je pravdupovediac nezvyčajné. Dámy a páni také dokonalé obočie nemám ani ja. A ani Kaja, keby Vás zaujíma :D (pre nezainteresovaných Kaja je blonďavá evanjelička z prvého blogu a mám ju aj rada. Predsalen zdieľali sme spolu nejaké to lôžko). No a tento kňaz nás pozval na návštevu a hádajte, kto pôjde meditovať do džungle?? A hádajte koho dve čakry čakajú na odblokovanie? A teraz trošku vážne. Džinizmus je veľmi staré náboženstvo, len o niečo málo mladšie ako hinduizmus. Na rozdiel od hinduizmu neuznávajú kastový systém, neveria na bohov a bohyne a sú to mierumilovní vegetariáni, sexuálne neaktívni do svadby, ktorí sa vzorne starajú o svoje menštruujúce polovičky. Chrámy majú najmä po Indii, no toto náboženstvo sa šíri po svete a verí na blahodárne vplyvy meditácie a na nirvanu/mokšu/spasenie alebo ako to nazvete. Musím povedať, že sa neviem dočkať návratu do džungle k nášmu kňazovi a krokodílom v jazere. Samozrejme, ak nebudem menštruovať, lebo ma vymknú pred chrámom.

Absurdhistan

Boli ste už niekedy v múzeu vedy? Dám ruku do ohňa, že ste neboli v takom premakanom múzeu ako my. Vo dverách nás privítal milý pán – You´re my guests! Let me show you our exhibition. Neviem prečo mám pocit, že tento milý pán ešte nepočul o vynáleze bratov Lumiérovcov. Nakoľko „amazing things“ z jeho vzácnej zbierky pozostávali s krivých zrkadiel, lacných optických hračiek, z torza ľudského tela (áno teraz už viem, že nie som vypchatá vatou a mám aj dáke orgány vo vnútri) a dreveného páva, ktorý je jeho kamarát a my sme s ním MUSELI mať fotku. Ďalší šok prišiel, keď si nás vzal do svojho officu a opäť sme sa MUSELI odfotiť s malými indickými vlajkami v akomsi kvetináči. Keď máte pocit, dobre ale už je hádam dosť, milý pán nám predstaví svoju nástenku s priateľmi celého sveta. Na fotkách vidíme vyrehotaných ľudí z rôznych krajín, ktorí sami netušia či sa to všetko deje naozaj. Čo chvíľa pribudneme na nástenku aj my. Pozrieme si galériu so „vzácnymi“ obrazmi v sprievode ich autora a nasleduje darovanie vizitiek. Už ste videli vizitku s nakreslenou mapkou priamo do domu majitela? My áno a máme mu tam poslať dar zo Slovenska.

 

No a pár slov na záver

Možno je tento blog o ničom a vy vlastne neviete, čo sme všetko zažili a kde sme boli. Ale bolo super :)


India | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014